Hvornår begynder børn at tale? Alt du skal vide

Det vil måske overraske dig at høre, at din lille baby allerede taler før de første ”rigtige” ord ser dagens lys. Babyer kommunikerer nemlig uafbrudt med diverse ansigtsudtryk, pludrelyde og en lang række andre (ofte sjove) lyde indtil de finder hoved eller hale i de første ord. Når dette så er sagt, så er alle forældre naturligvis interesserede i at vide om deres barns sprog nu udvikler sig som det skal – og ikke mindst indenfor den normale tidslinje. Så det store spørgsmål er derfor, hvornår du kan forvente at høre dit barns første ord. Heldigvis giver vi dig svaret her med en gennemgang af børns væsentligste sproglige milepæle de første 2 år.

1. Dit barns sprog ved 3 måneder

Dit barns første milepæl ved omtrent  3 måneder inkluderer endnu ikke decideret tale eller tovejs kommunikation. Din baby vil i denne tidsperiode i stedet være i stand til at lytte til din/jeres stemmer og f.eks. reagere på diverse lyde og ikke mindst musik. I denne tidsperiode vil mange babyer også så småt begynde at lave små – nærmest syngende – lyde.

2. Dit barns sprog ved 6 måneder

Dit barns sproglige udvikling vil virkelig begynde at udvikle sig, når det første halve år rundes. I denne tidsperiode vil du typisk kunne være vidne til en lang række forskellige pludrelyde, hvoraf de mest almindelige er ”Ba-ba” og ”Da-da” lyde, der dog endnu ikke bør forveksles med et egentligt sprog. Dit barn øver sig nemlig stadig i at tale for første gang, så der er derfor tale om lyde uden reel sproglig mening. Ved 6-7 måneder vil mange babyer desuden også begynde at reagere på at høre deres eget navn, og vil desuden også begynde at eksperimentere med tonefald til at udtrykke f.eks. glæde eller ubehag.

3. Dit barns sprog ved 9 måneder

Ved 9 måneder vil dit barn højst sandsynligt kunne forstå en række grundlæggende ord, såsom f.eks. ja/nej, hej og farvel. I denne periode vil dit barn typisk også udvide sit sproglige arsenal til også at inkludere langt flere ord og lyde med konsonanter

4. Dit barns sprog ved 12-18 måneder

Fra 12-18 måneder vil de fleste børn være i stand til at sige simple ord, såsom far, mor, ja, nej samt til tider nogle mere komplekse sammensatte sætninger. Barnet vil typisk også forstå og reagere på enkle spørgsmål eller anmodninger, såsom f.eks. ”vil du ikke være sød at lægge den ned”. I denne periode vil du også opleve at dit barn mestrer at pege på genstande eller personer, og ikke mindst begynder at gentage ord som du/i siger.

6. Dit barns sprog ved 2 år

Nu hvor dit barn er blevet 2 år, så vil der nu virkelig være fart over det sproglige felt, og vil nu typisk kunne tale i korte sætninger på 2-4 ord. Et eksempel på dette kunne f.eks. være ”mor mad” eller ”far hej”. I denne periode vil dit barn også udvise en langt større forståelse for ords betydning, og vil ofte forstå at ord kan bruges til at udtrykke abstrakte begreber såsom ”jeg”, ”min”, ”din” – og ikke bare til at henvise til genstande.