Hvordan kommer dit barn til at se ud?

Som vordende forældre er det 100% umuligt ikke at spekulere over hvordan ens kommende barn vil komme til at se ud. Vil det ligne faren, moren eller måske have de smukkeste træk fra begge parter ligeligt fordelt. Faktisk er denne lille gætteleg en af de mest sjove lege man som snarlige og nye forældre kan lege. Men findes der rent faktisk noget videnskab bag denne form for gisninger? Læs videre her, og kom måske en lille smule nærmere et svar. Hvis du ikke kan vente, så prøv her, hvor du allerede nu kan få en idé om dit barns fremtidige udseende.

Hvor stor en rolle spiller generne?

Dit barns DNA er altafgørende når det kommer til hvordan han eller hun vil komme til at se ud. Men da vi mennesker ikke er født med indbygget mikroskop, så er det naturligvis næsten umuligt at sige med sikkerhed hvordan det nye familiemedlem vil tage sig ud.  Heldigvis har forskerne dog kunne påpege en hel del forskellige faktorer, der gør det muligt at komme med et generelt bud.

Hårfarven

Selvom der endnu ikke foreligger en endegyldig videnskabelig metode til at forudse din babys hårfarve, så er forskerne dog alligevel kommet et godt stykke af vejen til at opnå dette mål. Man har nemlig opdaget, at antallet af farveproducerende celler i kroppen vil resultere om et barn vil have f.eks. blondt, rødt eller brunt hår. Ved at måle antallet af farveproducerende celler, så kan man nu endelig få svar på om babyen får morens flotte brune hår eller farens fine blonde hår.

Øjenfarven

Langt de fleste babyer uanset race fødes med blålige/grålige øjne. Dette skyldes først og fremmest at babyens øjne endnu ikke er blevet udsat for den mængde lys der skal til for at aktivere farvecellerne i barnets øjne. Det kan faktisk tage helt op til et år eller to før man kan være helt sikker på barnets permanente øjenfarve. Når dette så er sagt, så styres barnets øjenfarve på samme måde som hårfarven også af melanocytter (de farveproducerende celler). Og hvis disse melanocytter kun vil producere en lille mængde melanin, så vil barnet ende med at være blåøjet. Hvis der til gengæld produceres en stor mængde, så vil barnet ende med at få brune øjne.

Højden

Sidst men ikke mindst, så findes der også en god tommelfingerregel til at forudse jeres babys fremtidige højde. Man skal nemlig lægge begge forældres højde sammen, og hernæst:

  • Lægge 13 cm til, hvis der er tale om en dreng.
  • Trække 13 cm fra, hvis der er tale om en pige.
  • Afslut ved at dividere med 2

Med andre ord; hvis faren er 1.80 cm og moren er 1.70 cm, så vil regnestykket se således ud:

  • Dreng: 350 cm (forældrenes samlede højde) + 13 cm = 363 ÷ 2 = 181.5 cm.
  • Pige: 350 cm (forældrenes samlede højde) – 13 cm = 347 ÷ 2 = 173.5 cm.

Intet er dog 100% sikkert når det kommer til dit barns fremtidige udseende. Så indtil videnskaben har knækket koden, så må man til en vis udstrækning væbne sig med tålmodighed.