Hvorfor bider børn? 4 tips når børn bider

Hvorfor bider børn? Som relativt ny forælder er dette jo ikkeligefrem hvad man forventer sig, og medfølges naturligt nok en en god portion bekymringer. ikke desto mindre er det bestemt ikke et ualmindeligt fænomen, når børn bider. Og den gode nyhed er heldigvis, at der findes en hel del man kan gøre for at minimere og i sidste ende eliminere denne adfærd. Derfor får du her de følgende 4 tips til at håndtere dit bidende barn.

1. Hvorfor bider børn?

Lad os som det allerførste dykke lidt ned i selve årsagerne til hvorfor børn bider. Og her handler det om at forstå de underliggende grunde til at barnet bider. For hvis du forstår årsagen/årsagerne til biddet, så vil du nu være langt bedre rustet til at udvikle en effektiv strategi til at komme problemet til livs. Børn bider først og fremmest som en strategi til at håndtere en bestemt udfordrende situation eller måske til at opfylde et specifikt behov, såsom f.eks. oral stimulation. Børn kan desuden også vælge at bide, hvis de:

  • Ikke kan udtrykke sig tilstrækkeligt verbalt: hvis dit barn ikke er i stand til at udtrykke sit presserende behov eller følelser verbalt, så kan dette ofte resultere i at barnet begyder at bide. Dette kunne f.eks. være alt fra vrede, frustration, sult, smerte og endda glæde.
  • Føler sig overvældede: dette kan være alt fra generende lyde, lys eller blot for mange aktiviteter i rummet.
  • Er nysgerrige: børn eksperimenterer konstant med deres krop og verden for at se, hvad der vil ske, og bidning er blot et udtryk for denne nysgerrighed.
  • Er overtrætte: et overtræt barn er ofte også et gnavent barn, og dette kan i mange tilfælde resultere i bid på egen eller i værste fald andres kroppe.
  • Er ved at udvikle tænder: nye tænder gør ondt og irriterer, og den eneste måde barnet føler det kan lindre ubehaget på, er naturligvis ved at bide.

2. Hvorfor bider børn – distraher barnet

Det bedste du kan gøre for at håndtere dit bidende barn er lige så indlysende som det er enkelt. Du skal nemlig bare distrahere dit barn med f.eks. hans/hendes yndlingslegetøj eller måske en sjov bog. Du kunne også foreslå en eller anden sjov aktivitet, der midlertidigt vil kunne distrahere barnet fra årsagen til biddet.

3. Hvorfor bider børn – giv barnet noget at bide i

Hvis dette ikke virker, så kan du også tage et andet effektivt middel i brug. Prøv f.eks. blot at give dit barn noget andet at bide i. Dette kunne f.eks. være en lækker gulerodsstang eller måske et velegnet bide-legetøj, såsom en bidering. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt det rent faktisk er.

4. Hvorfor bider børn – lær barnet at dele med andre

En af de væsentligste årsager til at mange børn bider, har faktisk noget med andre mennesker at gøre – og mere specifikt at dele med andre. Det er nemlig rigtigt vanskeligt for små børn at dele (stort set hvad som helst) med andre, og kan ofte resultere i stor frustration og dertilhørende bideri hos barnet.  Prøv muligvis at indstille en timer, der bestemmer hvor længe dit barn f.eks. må lege med et bestemt legetøj. Når klokken ringer, så skal legetøjet nu skifte hænder. En simpel og effektiv måde at lære dit barn at dele med andre på.