Hvornår skal børn i seng? 7 ting du skal have i overvejelserne

Langt de fleste  forældre vil uden problemer kunne dele ud af rigeligt med erfaring, når det kommer til deres børns sengetid. Børn og deres sengetider er nemlig ofte en uforenelig cocktail, der kræver en god portion tålmodighed at få til at gå op i en højere enhed. Læs derfor videre her, og se de 7 ting som du skal overveje inden du sender børnene i seng.

1. Rutine, rutine, rutine

En af de bedste ting du kan gøre for at skabe de bedste søvnbetingelser for dit barn går i al sin enkelthed ud på, at fastsætte en fornuftig sengetids rutine – og så hernæst sørge for ikke at afvige fra den. Sørg derfor for at dit barn altid er i seng på det samme tidspunkt hver eneste aften. Dit barns hjerne og krop vil nemlig have langt bedre betingelser for at udvikle sig optimalt, hvis hans/hendes interne vækkeur er sat på samme tidspunkt hver eneste dag.

2. Planlæg sengetid efter alder

Når dette så er sagt, så rutinen dog ikke alt. Dit barns sengetids rutine bør nemlig også afspejle deres faktiske alder. Yngre børn har jo nemlig brug for flere timers søvn end f.eks. et barn i folkeskolealderen, så det er selvfølgelig med at tilpasse barnets sengetid herefter. Det vil derfor nu være på sin plads at gå lidt mere i dybden med de forskellig aldersgrupper.

3. 0–3 måneder

Et menneske vil aldrig have brug for mere søvn end i løbet af de første 3 måneder. I denne tidsperiode vil babyen nemlig have brug for et sted mellem  14-17 timers søvn hver eneste dag inklusive de mange små middagslure i løbet af dagen. Klokken 19-20 vil derfor være et godt tidspunkt at lægge et barn i denne aldersgruppe i seng på.

4. 4-11 måneder

Allerede ved 4 måned vil din lille babys søvnbehov begynde at ændre sig. I disse måneder vil barnet nemlig ”kun” have brug for at sove et sted mellem 12-15 timer – hvoraf langt størstedelen af disse timer naturligvis befinder sig efter mørkets frembrud. Klokken 19-20 vil igen være et godt tidspunkt at lægge et barn i denne aldersgruppe i seng på.

5. 1-2 år

Nu hvor din barn ikke længere er en babys, så skal der nu skæres yderligere ned på søvnen – og dit barn vil nu typisk sove omtrent 11-14 timer hver eneste dag. Klokken 19-20 vil derfor være et godt tidspunkt at lægge et barn i denne aldersgruppe i seng på.

6. 3-5 år

I denne alder vil dit barns søvnmønster så småt begynde at minde om forældrenes. I disse 2 år vil barnet nemlig oftest sove omkring 10-13 timer hver eneste nat. Klokken 19-21 vil derfor være et godt tidspunkt at lægge et barn i denne aldersgruppe i seng på.

7. 6-12 år

Sidst men ikke mindst, så vil dit barn i skolealderen have brug for 9-10 timers søvn hver eneste nat – hvilket i det store hele ikke er langt fra en voksen persons søvnbehov på 7-9 timer. Klokken 20-21 vil derfor være et godt tidspunkt at lægge et barn i denne aldersgruppe i seng på.