Hvordan interviewer man børn? 6 tips

At interviewe børn er nok ikke overraskende en hel del anderledes end at interviewe voksne mennesker. Der skal derfor typisk tages andre strategier i brug for at få et ærligt og spontant svar fra deltagerne. Og det er netop nogle af disse strategier vi vil gå lidt mere i dybden med i denne lille artikel. Så hvis du i den nærmeste fremtid går med planer om at interviewe ét eller flere børn, så bør du bestemt læse videre her. For her får du nemlig 6 tips til de allerbedste interview strategier.

1. Opdel interviewet i små bidder

Børn har som bekendt ikke den samme evne til at fastholde koncentrationen som os voksne, så det vil som det allerførste være en rigtig god idé at inddele interviewet i adskillige små underafsnit. Dette vil nemlig gøre hele interviewet langt mere overskueligt for barnet – og dermed gøre det til en langt mere behagelig og ikke mindst produktiv oplevelse for alle parter.

2. Introducer opgaver i interviewet

Det næste du kunne gøre for at gøre interviewet så godt som overhovedet muligt, er at bede barnet tegne et eller andet relevant på et stykke papir. Dette vil nemlig typisk frigøre barnet langt mere, og dermed give dig et langt mere præcist svar. Du kunne også overveje at inkorporere små rollespil  med dukker eller bamser til de helt små børn for at få interviewet til at flyde en smule bedre.

3. Skab en tryg stemning

Visse børn vil naturligt nok føle sig en smule nervøse, når de placeres i en interview sammenhæng. Det er derfor af afgørende betydning, at du sørger for at skabe så venlig og tryg en atmosfære under interviewet som overhovedet muligt. Lad barnet vide, at der ikke findes et rigtigt eller forkert svar – og ikke mindst at der bestemt ikke findes noget der hedder dumme spørgsmål. Lad desuden også barnet vide at deres svar er 100% anonyme, så du kan føle sig ekstra trygge.

4. Tag billedmateriale i brug

En anden god strategi kunne desuden være at tage billedmateriale i brug. Du kunne f.eks. vælge at indføre kort med billeder, som barnet nu kan inddele i de relevante grupper – f.eks. i ”god”, ”dårlig”, ”sej” osv. Få dernæst barnet til at forklare hvorfor de forskellige billeder er endt i deres pågældende grupper. Inkluder eventuelt ovenstående tegnepapir og tegninger, hvis barnet skulle ønske at tilføje et eller andet. Når dette så er sagt, så er det selvfølgelig ikke alle børn, der vil være lige modtagelige overfor denne strategi. Så sørg endelig for at tilpasse interviewet alt efter hvordan barnet reagerer.

5. Inkluder bevægelse i interviewet

Børn har typisk vanskeligt ved at sidde stille i længere tid ad gangen. Det vil derfor være en god idé at placere relevante objekter i rummet – og så få barnet til fysisk at bevæge sig over for at vise dig et specifikt objekt, der illustrerer deres svar.

6. Gruppeinterviews

Sidst men ikke mindst, så gælder der en smule anderledes regler ved gruppeinterviews – som der selvfølgelig også skal tages højde for. En af de allerbedste ting du som interviewer kan gøre er at inddele deltagerne i par, hvorefter de bedes diskutere det pågældende emne i nogle minutter. Bed herefter de forskellige par om at dele deres samtale med dig.