Hvorfor er udeliv godt for børn? 4 fordele ved udeliv

En moderne barndom er i dag typisk ensbetydende med en hel del timer i selskab med smartphones, tablets eller gamer computere. Mange børn går i dag således glip af en masse fantastiske udendørsoplevelser, og ikke mindst muligheden for at erhverve sig en masse uvurderlige erfaringer og færdigheder – der ganske enkelt kun kan læres udenfor. Prøv f.eks. blot at se disse 4 fordele som børn kan nyde godt af, når de leger udenfor.

1. En sund krop er et sundt sind

Der findes ikke et bedre sted end udendørs til at lade dit barn udfolde sig rent fysisk, og mulighederne er nærmest endeløse. Man kan jo nemlig både løbe, hoppe, klatre, spille bold, løfte og ikke mindst dyrke sport udenfor. Og alle disse aktiviteter er ikke blot sjove, men udgør også en vigtig del af dit barns motoriske træning, der bestemt ikke vil kunne erstattes af selv det mest realistiske spil. Og for at gøre det endnu bedre, så vil den fysiske aktivitet også bidrage til en langt sundere kropslig udvikling – hvilket naturligvis også inkluderer barnets kognitive udvikling.

2. Barnets kognitive, sociale og følelsesmæssige udvikling forbedres markant

Udeliv kommer desuden også med en række andre markante fordele, og især hvis der er tale om mere eller mindre ustruktureret udendørs leg eller spil. Disse aktiviteter vil nemlig være med til at lære dit barn at håndtere forandringer, lære at samarbejde, kommunikere med andre og et utal af andre livsvigtige sociale, følelsesmæssige og kognitive færdigheder. Barnet vil således være langt mere tilbøjelig til at kunne komme op med kreative løsninger på en lang række problemer og situationer.

3. Barnets sanser forbedres

Når et barn er udenfor, så udnytter de desuden også alle deres sanser helt optimalt. Faktisk viser visse undersøgelser, at børn der tilbringer mere tid udendørs vil have et langt bedre udviklet syn end deres jævnaldrene foran computeren. Men et godt syn er såmænd ikke blot den eneste fordel ved at befinde sig udenfor. De fleste yngre børn lærer nemlig først og fremmest verden at kende via deres sanser – altså ved at se, røre, lugte, høre og smage. Og intet sted er der flere ting, der kan tilfredsstille dette behov hos barnet end verden udenfor parcelhuset og skærmene (hvor kun hørelsen og synsevnen er nødvendig).

4. Bedre koncentrationsevne

Sidst men ikke mindst, så vil børn der spenderer meget tid udenfor typisk opleve en langt højere grad af nysgerrighed, autonomi og ikke mindst opleve en markant forbedring af deres koncentrationsevne. Udeliv har nemlig en klar tendens til at få barnet til at opholde sig længere tid foran en enkelt aktivitet end hvis barnet befinder sig indendørs. Dette skyldes blandt andet, at børn der leger indendørs jo netop ikke udsættes for det samme antal nye aktiviteter og udfordringer som udenfor – idet mange indendørs aktiviteter i det store og hele vil have et element af repetition over sig. Et ”udendørsbarn” vil derimod være langt mere tilbøjelig til at kunne forholde sig spontant og opfindsomt til nye situationer.

Af alle disse grunde er konklusionen klar som krystal. Så hvorfor ikke motivere dit barn til at trodse det våde danske klima for at spendere en smule mere tid udendørs?