Hurra, efter nogle hårde søvnløse nætter er din lille baby er langt om længe begyndt at sove igennem hele natten. Dog skal du dog ikke blive alt for overrasket, hvis denne nye udvikling lige pludselig bliver sat på pause fra den ene dag til den anden. Men hvordan kan dette nu være, og hvorfor vågner din baby nu op igen midt om natten? Svaret på dette spørgsmål er ofte, at din baby første tænder så småt er ved at melde deres ankomst – hvilket naturligvis er med til at give din baby en smule irritation ikke mindst om natten. Det vil derfor nu være på sin plads at give dig lidt mere info om din babys tænder, og ikke mindst hvornår de typisk vil kunne forvente dem.
1. Det grundlæggende
Langt de fleste babyer fødes faktisk allerede med 20 tænder. Når dette så er sagt, så er der dog tale om skjulte tænder der naturligvis befinder sig under gummerne. Disse tænder vil efterfølgende gradvist begynde at gnave sig igennem babyens tandkød allerede fra 6 måneder og op til barnets første fødselsdag. I løbet af denne ofte smertefulde proces vil rigtigt mange babyer typisk reagere i overensstemmelse hermed. Nogle af de mest almindelige tegn på at dit barn er ved at få tænder omfatter:
- Større irritabilitet.
- Problemer med at falde i søvn eller forblive i søvn.
- Mindre appetit
- Babyen begynder at savle mere.
- Babyen begynder at røre eller gnide sine gummer.
- Babyen begynder at sutte eller bide i fingre eller legetøj.
Disse reaktioner er dog langt fra garanteret. Visse børn udviser nemlig slet ingen reaktion, når de begynder at få tænder.
2. Sådan skal du forholde dig til din babys nye tænder
Når du så først er sikker på at din baby rent faktisk er begyndt at få tænder, så skal det naturligvis handle om hvordan du nu skal forholde dig til dette for at mindske din babys ubehag. Det vil måske komme som en overraskelse for dig, men ikke desto mindre anbefaler vi at du allerede begynder inden din babys første tænder ser dagens lys. Her tænkes der nemlig på at du udvikler en god mundhygiejne til din baby så tidligt som overhovedet muligt. Sørg derfor for at rengøre din babys gummer med en vaskeklud eller et stykke gazebind efter hver amning eller flaske, så al overskydende mælk nu fjernes fra gummerne. Der er 2 grunde til at vi anbefaler denne fremgangsmåde:
- Det vil gøre overgangen til den daglige tandbørstning langt nemmere.
- Det vil faktisk gøre det mindre smertefuldt, når din baby begynder at få tænder.
Hvis dette nu ikke skulle løse problemet, så vil det her ikke være en dårlig idé at tage en snak med din børnelæge for at se om der måske findes en anden løsning. For i sjældne tilfælde kan der være tale om andre årsager til din babys gråd og irritation end blot nye tænder, og så er det jo altid bedst at få et eventuelt problem efterset af en professionel ekspert.