Hvad skal børn veje hvornår?

Uanset om du er spritny eller garvet forælder, så vil dit barns nuværende vægtkurve altid være et omdiskuteret emne omkring middagsbordet. For hvordan ser landskabet egentligt ud rent vægtmæssigt? Vejer dit barn for meget, lidt eller er alting som det skal være? Hvis al den snak om vægt måske virker som den rene tågesnak, så skal du bare læse videre her. For her vil vi nemlig give dig et par nyttige oplysninger angående dit barns vægtkurve, så du kan se om det hele nu går efter planen.

1. Drenge – den gennemsnitlige vægtkurve

For både drenge og piger gælder det om at beregne barnets personlige vækstkurve, hvilket gøres ved at gå ud fra barnets fødselslængde og vægt – og så herefter tage disse tal op til genovervejelse ca. hvert halve år. Lad os for overblikkets skyld derfor tage udgangspunkt i tal baseret på det første år hos en typisk nyfødt dansk dreng for at illustrere hvordan en almindelig vækstkurve typisk vil se ud:

 • 0 måneder: 51 cm.
 • 0 måneder: 3600 gr.
 • 6 måneder: 67 cm.
 • 6 måneder: 8 kg.
 • 12 måneder: 75 cm.
 • 12 måneder: 10-11 kg.

Husk dog at der her kun er tale om gennemsnitstal, så hvis dit barn afviger fra disse tal, så er dette bestemt ikke ensbetydende med en katastrofe. Dit barn bør nemlig altid følge sin helt unikke vækstkurve, idet de ovenstående tal blot fungerer som et gennemsnits eksempel. Læs mere her.

2. Piger – den gennemsnitlige vægtkurve

Når det kommer til piger, så vil enhver vækstkurve naturligvis beregnes på fuldstændigt samme måde som hos drengene. Hos pigerne vil en almindelig vækstkurve derfor se således ud det første år:

 • 0 måneder: 50 cm.
 • 0 måneder: 3400 g
 • 6 måneder: 66 cm.
 • 6 måneder: 7-7.5 kg.
 • 12 måneder: 74 cm
 • 12 måneder: 9-10 kg

Piger vejer og måler typisk en smule mindre end drenge, hvilket de ovenstående tal naturligvis reflekterer. Når dette så er sagt, så er afvigelsen dog langt fra så stor som man måske kunne forledes til at tro. Den store forskel mellem kønnene sætter nemlig først ind langt senere – og ofte først når puberteten rammer.

3. Mindre end to streger

Dit barns vægtkurve betyder således ganske enkelt, at dit barns vægt jo netop helst følge en ideel personlig kurve – baseret på hans/hendes oprindelige fødselslængde og vægt. Dette gøres ved at børnelægen tegner en sideløbende kurve med dit barns faktiske vægt, og hernæst matcher den med den ideelle kurve. På denne måde kan lægen nu bedømme om dit barn nu følger sin personlige vægtkurve eller ej. Og her vil det som tommelfingerregel gælde, at vægten helst ikke skal afvige med mere end to streger i begge retninger. For hvis barnet f.eks. skulle ligge to streger under den ideelle kurve, så vil lægen højst sandsynligt vurdere at barnet er en smule undervægtig. Og omvendt, hvis barnets vægt ligger to streger over den ideelle kurve, så vil barnet til gengæld være en smule overvægtig. Så alt efter hvor stregen ligge på kurven, så kan der således enten være tale om slankekur, opfedningskur eller blot at fortsætte som man plejer.