Det virker nærmest som i går at din 11 måneder gamle baby befandt sig inde i din mave. Der er selvfølgelig sket rigtigt meget i løbet af de sidste 11-12 – ikke både fysisk, men såmænd også mentalt. Og dette gælder bestemt også for din babys kost, der jo netop begyndte med modermælken og på nuværende tidspunkt er kulmineret i en diæt, der i det store og hele minder om din egen. Og derfor når det kommer til mad til en baby på 11-12 mdr. opskrifter, så er den kulinariske palet på dette tidspunkt naturligvis blevet udvidet ganske betragteligt. Prøv f.eks. bare at se disse 3 opskrift-idéer, som din baby helt sikkert vil være vild med.
1. Lækker tropisk frugtsalat
Hvis du er på udkig efter et sundt, hurtigt og farverigt morgen- eller frokostmåltid til din baby, så gøres det bestemt ikke meget bedre end denne lækre tropiske frugtsalat. Det eneste der kræves er nemlig at du f.eks. blander:
- Græsk yoghurt
- Finthakket kiwi
- Finthakket mango
- Finthakket banan
Pynt eventuelt med lidt lækker revet kokosnød eller nødder. De forskellige frugter kan også udskiftes med andre tropiske frugter, hvis der en dag skulle være udsolgt i det lokale supermarked.
2. Quinoa med sorte bønner og majs
Quinoa er en af de såkaldte ”Super Foods”, og er således lidt af en ernæringsmæssig superhelt, der er sprængfyldt med b.la. protein og aminosyrer. Så hvorfor ikke inkludere den i dine opskrifter til mad til din baby på 11-12 mdr.? Prøv f.eks. denne lækre opskrift med Quinoa, bønner og majs, der blot kræver:
- ¼ deciliter skyllet quinoa.
- 1 ½ deciliter vand.
- 1 tsk. olivenolie
- ½ deciliter sorte bønner (kan købes på dåse i de fleste supermarkeder).
- ¼ deciliter majs
- Hytteost til at drysse ovenpå.
Kom nu din quinoa og vandet i en kasserolle, og lad den koge ved lav varme indtil vandet er absorberet (ca. 20 minutter). Lad herefter din quinoa stå tildækket i ca. 10 minutter, mens du forbereder de andre ingredienser. Opvarm nu dine bønner og majs i en stegepande i olivenolie indtil de kan moses en smule og blandes med din quinoa. Afslut med at drysse hytteosten ovenpå retten.
3. Vegetarisk lasagne med linser
Sidst men ikke mindst, så kunne du også prøve dette fremragende vegetariske alternativ til en velafprøvet italiensk klassiker, der kræver de følgende ingredienser til 6 portioner:
- ¼ deciliter olivenolie.
- 200g hakkede løg.
- 200g fintskåret gulerod.
- 200g fintskåret squash.
- 125g skiveskåret champignon.
- 5 deciliter hakkede dåsetomater.
- 1 dåse drænede linser.
- 50g smør.
- 50g almindeligt mel.
- 600ml mælk.
- 100g revet cheddar ost.
- 250g lasagneplader.
Opvarm ovnen til 200 grader. Steg hernæst løgene i olien i en større gryde, og tilføj løbende champignoner, gulerødder og squash indtil de er møre (ca. 10 minutter). Tilføj nu linserne og tomaterne, og lad den koge op ved høj varme. Skru derefter ned for varmen, og lad det hele simre i ca. 20 minutter under jævnlig omrøring. Nu hvor denne blanding passer sig selv, så kan du nu fokusere på ostesovsen. Bland nu smør og mel i en lille kasserolle indtil blandingen bobler op. Herefter tilføjes mælken indtil sovsen har en tyk konsistens. Afslut med cheddar ost indtil den er smeltet. Det hele afsluttes ved at komme pastapladerne i et ildfast fad, og herefter bygge din vegetar lasagne op i lag (et lag pastaplader efterfulgt af et lag sovs/ostesovs).
Velbekomme!