Vuggestue Guiden: Hvornår, pris, alder m.m.

Er du småbarnsforælder, og er du ved at være der, hvor du tænker, at dit barn skal i vuggestue, men er du usikker på, hvornår det passer ind, hvad det koster og meget andet? Så kan du roligt læse videre, for her får du nemlig en guide til vuggestue, hvor du kan finde svar på disse spørgsmål og mere.

Overvej barnets alder og det praktiske før vuggestue

Der er mange ting, der ligger til grund for overvejelserne om, hvornår du skal sende dit barn i vuggestue. At være småbørnsforælder handler nemlig om at få rigtig mange ting til at gå op i en højere enhed, og det kan være svært. Nogle børnepsykologer mener, at det er bedst for barnet først at komme i institution, når det er 2 år gammelt.

Men i en moderne verden, hvor både mor og far går på arbejde, og langt de fleste forældrepar har afsluttet barsel, inden barnet bliver 1 år, så er det ikke realistisk at kunne vente til barnet er 2 år. En undersøgelse lavet af BUPL i 2018 viser, at 82 procent af institutionslederne i vuggestuer oplever, at børnene oftest er i alderen 10-12 måneder, når de starter i vuggestue. Det er altså den ”normale” alder at sende dit barn afsted i vuggestue, men det handler jo både om at gøre det, der er for dit barns bedste samtidig med, at alt det praktiske går op i en højere enhed.

Pris på vuggestue afhænger af din kommune

Der kan være rigtig stor forskel på, hvor meget det koster at sende dit barn i vuggestue, og det afhænger fuldt ud af den kommune, du bor i. Nogle gange kan der være en forskel på flere hundrede kroner i den kommune, du er bosat i, i forhold til en kommune der ligger lige ved siden af. Bor du for eksempel i Københavns Kommune koster en vuggestueplads inklusiv frokost 3.950 kr. om måneden. Men en tilsvarende plads i vuggestue på Frederiksberg koster 3.586 kr. Forskellene på tværs af landet er endnu større, hvor du for eksempel kan få en vuggestueplads i Norddjurs for kun 2.902 kr. om måneden.

Er din indtægt under en vis grænse, kan du få tilskud til en plads i vuggestue, og for nogle gælder det, at det faktisk bliver helt gratis for dig, at sende dit barn i vuggestue. Forhør dig i din kommune, om det er muligt for dig, at spare penge på en plads i vuggestue.

Vælg den rette vuggestue

I de fleste kommuner kan der tages hensyn til, hvor du gerne vil have dit barn hen i vuggestue, og derfor kan du vælge vuggestue efter, hvor du synes, dit barn vil blive passet bedst. I de store byer kan der dog være rift om pladserne i en bestemt vuggestue, og der tages derfor hensyn til, hvilke familier der bor nærmest, eller hvilke familier der allerede har et barn i den vuggestue. Derfor skal du være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis kan få dén vuggestue, du allerbedst kunne tænke dig til dit barn.