Børnehave Guiden: Hvornår, pris, alder m.m.

Er dit barn ved at nå den alder, hvor I som forældre begynder at tænke på børnehave, og er dit barn overhovedet klar til at komme i børnehave? Disse og mange andre spørgsmål kan melde sig, når du har et barn på omkring 3 år, og derfor har vi her lavet en guide til børnehave, så du kan føle dig tryg og sikker, når du skal sende dit barn afsted.

Start i børnehave i den rette alder

Når dit barn skal starte i børnehave, så er det ofte, når barnet er omkring de 3 år, at det er ved at være tid – det kan dog svinge med et par måneder enten den ene eller den anden vej. Men ofte kan der tages hensyn til, hvordan dit barn er, og hvad det har brug for i forhold til, om det skal i børnehave lidt før de 3 år eller lidt efter. Det kan for eksempel være, hvis dit barn er velfungerende i vuggestuen og har mange venner, der også skal rykke over i en børnehave. Så kan der sagtens tages hensyn til, om dit barn skal rykke med. Hvis dit barn omvendt er genert, kan det være, at det har brug for et par måneder mere i vuggestuen, og det kan der også tages hensyn til. Det handler altså om at kende sit barn godt og vide, hvordan det har det i vuggestuen, før man siger ja eller nej til at sende det videre i børnehave.

Pris afhænger af kommune og ordning

Hvad det koster at have et barn i børnehave kan faktisk svinge meget, og det afhænger af, hvilken kommune du bor i. Der kan nemt være flere hundrede kroners forskel på prisen for at have dit barn i børnehave i den kommune, I bor i, i forhold til nabokommunen. For eksempel koster det 1.653 kr. om måneden at få passet et barn i børnehave i Randers Kommune, mens det i nabokommunen Favrskov koster hele 1.869 kr. For at finde den rigtige pris, skal du altså orientere dig i din egen kommune.

Der findes også muligheder for at få ekstra tilskud til børnepasning, så hvis du har en indkomst under en bestemt grænse, kan du søge om ekstra tilskud i kommunen. I nogle tilfælde kan det være helt gratis for dig at få dit barn passet. Det afhænger altså af mange ting, hvor meget det koster at have dit barn i børnehave.

Vælg mellem offentlig eller privat børnehave

Der findes både kommunale og private børnehaver, og hvilken du vælger, står dig selvfølgelig frit for. En privat børnehave er underlagt nogle bestemte regler fra kommunen, så der er visse ting, de skal leve op til, før de kan få lov til at passe dit barn. En privat børnehave kan selv bestemme, hvor meget det koster at gå i børnehave, men typisk koster det nogenlunde det samme som et kommunalt tilbud, og du kan også få tilskud fra kommunen til privat pasning.