Børnehavebørn 3-5 år: Råd, mad og kendetegn

At være forældre er som bekendt et kæmpestort ansvar, der ikke stort set ikke matcher noget som helst andet i en persons tilværelse. Og især i dit barns tidligste år vil ansvaret naturligvis være tilsvarende større. Hvis du/i har et barn i 3-5 års alderen, så kan i godt begynde at glæde jer. For der sker nemlig mindst lige så meget i de kommende to år som i de allertidligste måneder og år i jeres barns liv. Hvis du gerne vil vide lidt mere om hvad der er i vente, så skal du bare læse videre her. For her får du blandt andet nemlig ikke blot en hurtig gennemgang af de vigtigste milepæle, men såmænd også et par nyttige tips til at gøre denne kritiske periode så frugtbar som overhovedet muligt.

1. De vigtigste milepæle

Dit barns færdigheder vokser i takt med dit barn, og vi kan godt love dig at der vil ske meget de næste par år. Prøv f.eks. at se de typiske milepæle der vil forekomme i et barns udvikling i alderen 3-5 år:

  • Barnets grovmotorik udvikles: børn i 3-5 års alderen vil f.eks. nu kunne cykle på en trehjulet cykel, gå op og ned af trapper på egen hånd, Hoppe og balancere på én fod i 2-3 sekunder, modtage og sparke til bolde.
  • Barnets finmotorik udvikles: dit barn vil f.eks. nu kunne tegne en figur/ansigt, klippe med en saks, stable op til 10 kasser/kuber, holde en farveblyant mellem tommelfingeren og to fingre.
  • Barnets selvstændighed udvikles: dit barn vil nu f.eks. kunne spise med kniv og gaffel, klæde sig af og på med jeres hjælp, drikke fra et glas eller krus, børste tænder med en smule assistance fra forældrene, børste sit eget hår (igen med hjælp fra jer), stige ind og ud af bilen eller badekarret.
  • Barnets kognitive evner udvikles: i 3-5 års alderen vil dit barns nu være parat til at løse simple gåder, tælle til 10, genkende og adskille farver og billeder, genkende og undgå potentielle sikkerhedsrisici i hjemmet og udenfor.
  • Barnets taleevner udvikles: i de næste 2 år vil dit barns ordforråd mangedobles, og barnet vil nu forstå og være i stand til at kommunikere via langt mere komplicerede ordsammensætninger.

2. Gode råd til forældrene

De følgende punkter indeholder nogle af de ting som du/i kan gøre for at pege barnets udvikling i den allerbedste retning:

  • Fortsæt med at læse højt: der findes ikke meget der matcher litteratur, når det kommer til at stimulere dit barns nysgerrighed.
  • Lad barnet hjælpe til derhjemme: børn lærer b.la. meget ved at tage del i de daglige opgaver i hjemmet.
  • Tal til barnet i hele sætninger og i et mere voksent sprog.
  • Vær tålmodig og hjælp barnet med at håndtere sine følelser, når han/hun er ked af det eller vred.

3. Maden

Sidst men ikke mindst, så vil dit 3-5 årige barn nu kunne spise alt det som i andre spiser. Det eneste i skal gøre er naturligvis at tilpasse portionerne i overensstemmelse med barnets størrelse – og så selvfølgelig forsøge at fokusere på så sund og varieret en kost som overhovedet muligt.