Børn 1-2 år: Råd, mad og kendetegn

Så er det første store hjørne blevet rundet, og jeres lille baby har nu fejret sin første fødselsdag. Og når i naturligt nok kigger tilbage på det år der lige er gået, så vil i uden tvivl kunne konstatere at der er sket en enorm udvikling fra de første dage til det et-årige barn i nu deler bopæl med. Men hvad vil der så komme til at ske det næste år? Læs videre her, få svaret og et ikke mindst et par gode tips med på vejen.

1. Dette kan i forvente jer det næste år

Med et 1-2 årigt barn vil i helt automatisk være vidne til en lang række fantastiske udviklinger, der på markant vis adskiller sig fra barnets første leveår. Nok en af de allervigtigste ting i vil bemærke er hvor meget verden åbner sig op for jeres lille øjesten. Dette kommer nok mest til udtryk i barnets sociale udvikling, hvor mange børn hurtigt vil opdage at der findes en verden udenfor dem selv, og dette betyder samtidigt også at barnet vil blive langt mere opmærksom på betydningen af den nære familie og de nye venner i vuggestuen. Og disse evner vil blot finpoleres yderligere i løbet af de næste 12 måneder. I løbet af dette andet år vil jeres barns fin- og grovmotoriske evner også udvikle sig ubegribeligt meget, hvilket vil medføre at barnet kan angribe hverdagen med en langt større grad af fysisk selvstændighed. Sidst men ikke mindst vil den udvikling, der allerede blev påbegyndt i de første 12 måneder blot udvikle sig yderligere. Her tænkes der selvfølgelig på jeres barns kommunikationsevner, der nu virkelig vil begynde at blomstre og tage form hver eneste dag fra nu af.

2. Jeres barns kost det næste år

Når det kommer til jeres barns kost det næste år, så vil der på mange måder ikke ske det helt store i forhold til de sidste 3 måneder af det første år. Jeres barn vil nemlig naturligvis stadig fortsætte med at spise fast føde og udvide sin kulinariske palet, samtidigt med at der muligvis suppleres op med enten modermælk, modermælkserstatning eller god gammeldags sødmælk. Her skal i som forældre altid sørge for at give barnet så sund og varieret kost som overhovedet muligt, og for så vidt muligt undgå søde sager, læskedrikke og fast food. Dette betyder masser af frugt, grønt, protein og ikke mindst masser af vand (og eventuelt frugtjuice).

3. Gode tips

Sidst men ikke mindst vil vi gerne afslutte denne lille artikel med et par gode tips, der vil fungere som et perfekt supplement til jeres voksende barns mange nye indtryk og udviklinger:

  • Læs højt for barnet så meget som overhovedet muligt.
  • Inkorporer en række praktiske lege, der vil træne barnet i at navngive og finde diverse genstande og steder.
  • Stimuler barnets nysgerrighed til at udforske og afprøve nye ting.
  • Hjælp barnets sprog på vej ved at forvandle hans/hendes simple ord til en samlet sætning. F.eks. hvis barnet peger på en tallerken og siger ”Da-da”, så kunne i f.eks. sige ”Ja, det er en tallerken”.
  • Hjælp barnet med så småt at begynde at klæde sig selv af og på.
  • Undgå at straffe, og fokuser i stedet på at lære barnet hvad der er det rigtige at gøre i stedet for den dårlige opførsel.