Det er bestemt ikke ualmindeligt for en baby at opleve mavesmerter – og grundene til smerterne kan være rigtig mange. Babysmerter i maven er derfor forståeligt nok kilde til en lang række bekymringer, stress og søvnløse nætter hos de langt fleste forældre. Men netop fordi din baby endnu ikke er i stand til at udtrykke sig verbalt, så kan det til tider være et problem at identificere roden til din babys mavesmerter. Af denne grund får du her 3 bud på nogle grunde, der typisk giver din baby ondt i maven.
1. De almindeligste symptomer
Det kan nogle gange være vanskeligt i det hele taget at vide om ens baby har ondt i maven. Derfor får du her nogle af de symptomer, der kunne tyde på at din baby har mavesmerter:
- Hvis din baby virker mere følsom eller irritabel end normalt.
- Hvis din baby græder usædvanligt meget.
- Hvis din baby har diarré.
- Hvis babyen kaster op.
- Hvis din baby vrider sig eller spænder mavemusklerne.
- Hvis babyens søvn forstyrres.
- Hvis din baby mister appetitten.
Hvis din baby har en eller flere af disse symptomer, så vil der ofte blot være tale om indespærret luft i maven, men kan desværre også skyldes en af de følgende 3 ting.
2. Kolik
Kolik forekommer normalt hos de yngste spædbørn i alderen 10 dage til 3 måneder, og er en tilstand der giver barnet voldsomme og hyppige sammentrækninger i tarmene – og dermed også en forholdsvis kraftig smerte som resultat. Så hvis du har en baby der græder uden stop, vrider sig og måske trækker sin ben op, så kunne det muligvis skyldes kolik. Prøv derfor at svøbe din baby ind i et lunt tæppe, og vug ham eller hende blidt frem og tilbage i dine arme for at lindre smerterne – indtil i kan få en børnelæge til at undersøge din baby.
3. Intussusception
Intussusception eller invagination er en sjælden form for tarmslyng, der typisk rammer børn i alderen fra 8-14 måneder. Denne smertefulde tilstand vil naturligvis få din baby til at græde voldsomt og uafbrudt – efterfulgt af perioder helt uden gråd og smerter. Og her gælder det om at holde øje med din babys afføring. For hvis afføringen er sort, slimet og muligvis med en smule blod, så kunne det faktisk vise sig at være intussusception. Opkast er desuden også en af symptomerne på denne sjældne tilstand.
4. Virus- eller bakterieinfektioner
Hvis din baby tilsyneladende uden grund begynder at kaste op eller have diarré, så kunne der til sidst også være tale om en eller anden form for virus- eller bakterieinfektion. Hvis dette er tilfældet, så vil disse symptomer typisk også ledsages af mavesmerter. Heldigvis vil de fleste virus- eller bakterieinfektioner dog gå i sig selv efter ca. 2-3 dage. Dog skal i bestemt sørge for at tage kontakt til jeres børnelæge, hvis disse symptomer stadig er til stede efter ca. en uge. Hold desuden også øje med et eventuelt vægttab, der typisk vil være forårsaget af babyens manglende appetit.