Børn 6-12 måneder (1 år): Råd, mad og kendetegn

Efter den første periode på 6 måneder i selskab med jeres nye baby er i officielt ikke længere 100% nybagte forældre. Når dette så er sagt, så er der dog stadigvæk meget der skal læres og forstås indtil barnet når dets første leveår. Der sker nemlig mindst lige så meget rent udviklingsmæssigt i de næste 6-12 måneder i en babys liv. Læs derfor videre her, hvor vi hos Babyteamet vil give jer et par tips angående hvad det indebærer at have et barn i aldersgruppen 6-12 måneder.

1. 6-9 måneder – jeres babys ernæring

Når det kommer til jeres babys kostvaner efter de første 6 måneder, så vil barnet som udgangspunkt (her tages der ikke højde for eventuelle allergier) kunne spise alting med undtagelse af honning, som lige skal vente indtil den første fødselsdag er overstået. Babyens nye kost skal dog stadig suppleres med rigelige mængder af modermælk. I skal for så vidt muligt også holde jer til kogte eller moste retter, indtil barnet gradvist helt har vænnet sig til at spise hele stykker mad. Et godt tip vil være at skære de forskellige råvarer i små portioner, som passer til barnets mund og fordøjelsessystem – og jo mindre jo bedre.

2. 6-9 måneder – gode tips

For at hjælpe jeres 6-9 måneder gamle barn så godt i gang som overhovedet muligt, så anbefaler vi at i måske tager følgende tommelfingerregler i brug:

  • Stil barnet enkle spørgsmål, og giv barnet god tid til at besvare spørgsmålet. Hvis i ikke får et svar, så skal i i stedet blot selv besvare spørgsmålet.
  • Gentag barnets navn mange gange, så babyen vænner sig til lyden af sit navn.
  • Hold støjniveauet til et minimum.
  • Smil og rør ved barnet så ofte som muligt.
  • Giv hovedsageligt barnet ting/redskaber i stærke kontrasfarver, idet børn i denne alder endnu ikke har et fuldt udviklet syn.
  • Husk at rose barnet hver gang noget lykkedes.

3. 9-12 måneder – jeres babys ernæring

I dette sidste kvartal inden den første fødselsdag har barnet stadigvæk behov for sin modermælk i kombination med den stadig større mængde forskellige madvarer i den daglige kost. Når dette så er sagt, så minder kosten fra 9-12 måneder utroligt meget om kosten i perioden 6-9 måneder. Det handler blot om at introducere nye råvarer/retter, og løbende og langsomt forøge antallet.

4. 9-12 måneder – gode tips

For at stimulere jeres barns udvikling bedst muligt, så er der også her et par gode tips som i kan følge:

  • Stimuler barnets nysgerrighed med simple gemmelege, såsom f.eks. at skjule objekter under et viskestykke.
  • Begynd at gentage navne på personer og genstande, så der skabes et forhold til omverdenen.
  • Brug et klart og tydeligt kropssprog. Her tænkes der f.eks. på at lære barnet at vinke og pege på objekter.
  • Følg jeres barns personlige udvikling. Børn lærer i et forskelligt tempo – og ofte i små udviklingsmæssige ryk – så bare slap af, hvis jeres barn nu ikke har nået en bestemt milepæl.

Sidst men ikke mindst, så skal i altid huske at slappe af og støtte hinanden. Det hele skal såmænd nok gå. Og før i ved af det, så er det med at finde dannebrog frem og skære kagemanden til.