Spædbørn under 6 måneder: Råd, mad og kendetegn

Jeres første tid som nye forældre vil typisk være præget af en stor mængde usikkerhed. Bare rolig, det er helt naturligt. I er jo nemlig fuldstændig ligeså uerfarne i jeres nye rolle, som den baby i lige har budt velkommen til verden. Især de første 6 måneder er en rigtig vigtig periode med en utroligt stejl indlæringskurve. Der sker nemlig ufatteligt meget i jeres babys lille liv, og det kan især for førstegangs forældre være en kæmpe opgave at følge med i alle de mange udviklinger. Derfor vil vi her gerne give jer en hjælpende hånd med på vejen for at sprede lidt lys i mørket, så i ved hvad i kan forvente jer i løbet af denne første vigtige periode.

1. Jeres babys ernæring

Jeres babys ernæring er noget af det absolut vigtigste i som nye forældre vil komme til at beskæftige jer med. Og her tænkes der naturligvis på modermælk eller modermælkserstatning, som vil udgøre stort set hele jeres babys madplan de første 6 måneder. Jeres babys fordøjelsessystem vil nemlig ikke være klar til at kunne håndtere fast føde det første halve år. Når dette så er sagt, så vil vi bestemt anbefale at du supplerer din nuværende kost med en række vitaminsupplementer, og især jern er i denne forbindelse vigtigt, idet modermælk helt naturligt mangler jern. Efter de første 6 måneder vil jeres baby nu begynde at få sine første tænder, og det er nu på tide at begynde at introducere fast føde i barnets diæt. Begynd derfor med puréer med most frugt eller grøntsager, så barnets mave langsomt kan begynde at vænne sig til dets nye kost. Et godt tip ville være at sammensætte en madplan, så i altid kan være sikre på at jeres barn får så vitaminholdig og varieret kost som overhovedet muligt.

2. Jeres babys søvnrutine

Søvn er et utrolig vigtigt element for enhver babys sunde udvikling. Sørg derfor for at jeres baby får rigeligt med søvn hver eneste dag. Vi anbefaler som tommelfingerregel at jeres baby får sig en middagslur 1-3 gange hver eneste dag efterfulgt af op til 10 timers søvn om natten. Dog skal i ikke stresse hvis i ikke opnår der helt ideelle antal timer. Alle babyer er nemlig forskellige, og nogle babyer behøver ganske enkelt ikke så meget søvn som andre babyer. Brug i stedet jeres barns daglige energiniveau og humør som rød tråd, og hvis alting virker i orden, så sover jeres baby med stor sandsynlighed tilstrækkeligt. Hvis barnet til gengæld virker træt og irritabel, så vil det måske ikke være en dårlig idé at tage en snak med jeres børnelæge for at få rettet op på problemet.

3. Milepæle efter de første 6 måneder

Efter de første 6 måneder vil i typisk have en særdeles aktiv lille baby på hænderne, hvilket er utroligt dejligt at være vidne til som forældre. Efter denne periode vil barnet typisk være i stand til at:

  • Rulle omkring på egen hånd
  • Sidde op med lidt hjælp fra jer
  • Pludre og så småt begynde at forberede sig på de første vigtige ord.
  • Genkende ansigter
  • Lege simple lege
  • Reagere på lyde fra omverdenen
  • Komme ting i munden på egen hånd
  • Kravle enten forlæns eller baglæns (dette gælder dog ikke alle babyer)

Alle disse udviklingsmæssige forandringer er helt naturlige, og er dejlige at følge med i som forældre. Så bare slap af og nyd den fantastiske reje, som i netop har påbegyndt.