Når det kommer til vores børns sundhed, så er der som forælder altid rigeligt at skulle holde styr på. Ikke mindst de vigtige børne vacciner er noget, som rigtigt mange forældre bøvler med at finde hoved eller hale i – og ikke mindst hvor ofte og hvornår ens barn skal have en bestemt vaccine. Vi vil derfor gerne give de danske forældre en hjælpende hånd med denne artikel, hvor du nu kan blive lidt klogere på de forskellige vacciner.
1. Hvordan fungerer en vaccine?
En vaccine består af en mikro-organisme – typisk en død virus eller bakterie. Denne virus eller bakterie indsprøjtes nu i kroppen, hvorefter kroppen vil reagere ved at danne antistoffer der netop beskytter personen mod sygdommen. Man er altså med andre ord blevet immun overfor den pågældende sygdom.
2. Det danske børnevaccinationsprogram
Lad os derfor starte med det såkaldte danske børnevaccinationsprogram, som følger den nedenstående tidslinje som det helt bestemt anbefales at ens barn følger.
- 3 måneder: difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV+ 1
- 5 måneder: difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV+ 2
- 12 måneder: difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV+ 3
- 15 måneder: MFR 1
- 4 år: MFR 2
- 5 år: difteri-tetanus-kighoste-polio re-vaccination
- 12 år: HPV1 og 2
3. Vaccinerne beskytter mod:
Men hvad beskytter de ovenstående børne vacciner så ens barn imod? Dette kræver nok en nærmere forklaring:
- Difteri: Kan give dit barn en livstruende halsbetændelse.
- Tetanus (stivkrampe): opstår ved sårskader, og kan resultere i livsfarlige kramper.
- Kighoste (pertussis): er årsag til en alvorlig luftvejsinfektion hos især de mindste børn.
- Polio: en alvorlig tilstand, der medfører en permanent muskelsvækkelse og/eller lammelse.
- Hib: Hæmophilus influenza type b: Årsag til meningitis (hjernehindebetændelse)og strubelågs-betændelse.
- MFR: børnesygdomme, såsom mæslinger,røde hunde og fåresyge.
- PCV: Pneumokokker/pneumokoksygdom med visse pneumokoktyper – kan give blodforgiftning, lungebetændelse og hjernehindebetændelse (meningitis).
- HPV1/2: Herpesvirus (human papillomavirus), der findes i mange afarter, hvoraf de værste kan være årsag til kræft, såsom b.la. livmoderhalskræft, skedekræft og mundhulekræft.
4. Derfor er børne vacciner vigtige
Selvom visse folk mener at børne vacciner ikke er nødvendige – eller i visse tilfælde decideret farlige – så kunne dette dog ikke være længere fra sandheden. For på trods af, at en god del af de sygdomme som de ovenstående børne vacciner beskytter imod stort set er udryddede herhjemme, så er det nemlig stadig vigtigt at blve ved med at vaccinere imod dem. Man kan nemlig stadig være uheldig at blive smittet, hvis man ikke er vaccineret – f.eks. hvis man er på ferie i udlandet. Desuden er det jo heller ikke sikkert at en ”udryddet” sygdom ikkeigen vil kunne få fodfæste herhjemme. Det kræver nemlig blot en enkelt smittet person, at videregive sygdommen til en anden – og så har man jo balleden. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at alle danske forældre vælger ikke at springe de vigtige børnevacciner over. Ikke blot for deres børns sundhed og sikkerhed, men såmænd også for retsen af befolkningens. Det er jo trods alt altid bedre at forebygge en alvorlig sygdom fremfor at helbrede den – og samtidigt udsætte ens børn for en unødvendig sundhedsrisiko.