Hvad er børnepenge? Alt du skal vide

Børnepenge – eller børne- og ungeydelse, som det egentlig hedder – er et kærkomment tilskud for mange børnefamilier. Vil du gerne vide noget om, hvad børnepenge er, hvor meget du kan få, og hvordan du får det, så får du svaret lige her.

Børnepenge er et tilskud til børnefamilier

Alle børnefamilier i Danmark kan få børnepenge (børne- og ungeydelse) fra staten. Det er et beløb, der udbetales hvert kvartal, og du får børnepenge for hvert barn, du har op til 18 år. Det er simpelthen et tilskud, som alle børnefamilier i Danmark får. Det er faktisk gjort så nemt, at du ikke engang behøver at søge om at få det, for det bliver nemlig automatisk udbetalt til dig som forælder. I 2022 kommer der en ny lov, som gør, at forældre med fælles forældremyndighed, der bor sammen, får udbetalt halvdelen af beløbet til børnepenge hver, og bor forældrene hver for sig og har fælles forældremyndighed, vil det samme gøre sig gældende.

Der er lavet nogle regler for, at din indkomst betyder noget for, hvor meget du får udbetalt i børnepenge. Tjener du mere end 818.300 kr. om året, bliver du nemlig skåret i børnepenge. Men med den nye lov, der gør, at børnepenge fordeles lige mellem forældre med fælles forældremyndighed, skal du ikke bekymre dig om, om din tidligere partner tjener mere – du vil stadig få udbetalt det fulde beløb af din halvdel, hvis din indkomst er under 818.300 kr.

Der er forskellige satser afhængigt af dit barns alder

Børnepenge ændrer sig afhængigt af din barns alder, så du får ikke det samme beløb i børnepenge indtil dit barn fylder 18 år. Du får det største beløb i børnepenge frem til, at din barn fylder 3 år. For de første 3 år af barnets liv får du nemlig 4.629 kr. pr. kvartal, og efter det falder ydelsen. Når dit barn er 3-6 år er ydelsen på 3.666 kr. pr. kvartal. Efter det falder ydelsen igen, når dit barn fylder 7 år, hvor den er på 2.883 kr. pr. kvartal, og det beløb forbliver det samme, indtil dit barn fylder 15 år. Der skifter det nemlig til at hedde en ungeydelse, og den udbetales på månedsbasis i stedet for pr. kvartal. Du får altså stadig en slags børnepenge, og når det hedder ungeydelse, er beløbet på 961 kr. pr. måned.

Læs mere om børnepenge på borger.dk

Der er rigtig mange flere ting, der kan være rart at vide om børnepenge, og du kan læse det hele på borger.dk. Der kan du for eksempel læse mere om den nye lov, der gør, at børnepenge deles lige mellem forældre, der har fælles forældremyndighed, og du kan blive klogere på, hvornår børnepenge skifter til at hedde ungeydelse, og hvordan og hvornår de penge udbetales. Har du andre spørgsmål i forhold til for eksempel udbetalingen af indefrosne feriepenge og påvirkningen af børnepenge, så er det også på borger.dk, at du kan finde svaret.