Hvor meget søvn skal babyer have?

Er du lige blevet forælder, eller skal du til at være det? Der kan være mange tanker forbundet med babyer og søvn, og de fleste nybagte forældre har mange bekymringer i forhold til, om de selv kan få søvn nok eller om deres baby får søvn nok. Du kan derfor her få svaret på, hvor meget søvn din baby skal have.

Forskel på, hvor meget søvn baby skal have i forhold til alder

Fra en baby er helt nyfødt, til den bliver et år, er der mange forskellige behov for, hvor meget søvn en baby skal have. En helt nyfødt baby, der er op til 3 måneder gammel skal nemlig have omkring 14-17 timers søvn i døgnet, mens et barn på 1-2 år har brug for at sove op til 11-14 timer i døgnet. For en baby i alderen 4-11 måneder anbefales det, at den sover i 12-15 timer. Så selvom der er forskel på, hvor meget dit barn skal sove i forhold til alder, så er der alligevel mange af døgnets timer, der går med søvn.

Din baby kan have brug for at sove mere eller mindre end gennemsnittet

Selvom det ovenstående afsnit omhandler anbefalinger til, hvor meget din baby bør sove, så er der selvfølgelig forskel på børn, og derfor er det ikke sikkert, at din baby overholder de præcise anbefalinger for søvn. Nogle babyer på 0-3 måneder kan nemlig have brug for at sove op til 19 timer i døgnet, mens nogen har brug for at sove ned til 11 timer. Det er dog ikke anbefalelsesværdigt, at din baby sover i mindre end 11 timer eller mere end 19 timer. For en baby i alderen 4-11 måneder kan det være, at den har brug for at sove helt ned til 10 timer i døgnet eller op til 18 timer i døgnet. Igen er anbefalingen, at barnet hverken sover mindre end 10 timer eller mere end 18 timer. Og for børn i alderen 1-2 år kan det være behageligt for ham/hende at sove ned til 9 timer i døgnet eller helt op til 16 timer, mens det igen ikke er smart at lade barnet sove hverken mere eller mindre end det.

Der går lang tid, før din baby sover i længere sammenhængende perioder

Når du er nybagt forælder, er du helt sikkert i ekstase over, hvor skøn din baby er, og hvor fantastisk et mirakel det er, at du og din partner nu har bragt nyt liv til verden. Men snart melder søvnbehovet sig, for langt de fleste babyer sover ikke i længere perioder ad gangen end et par timer. Det er typisk behovet for sult, der styrer, hvor meget en baby sover ad gangen, og det er ofte først efter 6 måneder, at en baby begynder at sove mere end 5 timer sammenhængende. Er du bekymret for din søvn i løbet af barnets første par måneder, kan du altså trøste dig med, at når barnet fylder et halvt år, kan du få flere timer i streg.