Hvornår må baby få kød? Guide til hvad børn må spise og hvornår

Som forælder er man som bekendt ansvarlig for et helt andet menneskes liv og velvære. En baby har desuden nogle temmelig specifikke kostbehov, der oven i købet ændrer sig fra den ene dag til den anden i løbet af de første år. Derfor er et af de mest almindelige spørgsmål fra forældre, hvornår må baby få kød? Hvis du hører til dem der stadig er usikker på, hvornår kød skal introduceres i babys kost, så skal du bare læse videre her. For i denne lille guide får du nemlig svaret på dette spørgsmål.

1. Hvornår er baby klar til kød?

Babyer vil i ni ud af ti tilfælde ikke indtage fast føde de første 6 måneder af deres liv, men i stedet ernære sig gennem modermælk eller modermælkserstatning (inklusiv vitamintilskud). Efter de første 6 måneder vil de fleste babyer nu så småt være klar til at skifte til fast føde i en gradvis proces, der traditionelt set er blevet serveret i denne rækkefølge:

  • Kornprodukter
  • Grøntsager
  • Frugt
  • Kød og fisk

2. Er min baby klar til kød?

Ja, hvis dit barn allerede er begyndt at indtage fast føde, så vil han/hun sandsynligvis også være klar til at spise kød. Din baby vil nemlig nu have udviklet en god koordination mellem vejrtrækning og at sluge, hvilket betyder at barnet vil være klar til fast føde – herunder kød i bittesmå portioner.

3. Hvilket kød er så bedst til min baby?

Men hvilken slags kød er så bedst at servere for min baby, og bør jeg undgå visse typer kød? Det korte svar på dette spørgsmål er faktisk alle typer kød. Så den gode nyhed er, at hvis dit barn er klar til at spise kød, så kan du servere alt fra svinekød, oksekød, kylling, kalkun og så selvfølgelig fisk (teknisk set ikke kød, men du får den alligevel med for en sikkerheds skyld).

4. Et par gode tips til kødvalg med masser af jern

Jern er et rigtigt vigtigt element i dit barns kost, og bør derfor prioriteres ganske højt. Vi anbefaler derfor at du for så vidt muligt forsøger regelmæssigt at servere kød, der indeholder rigeligt med jern for dit barn. Prøv f.eks. at servere:

  • Lever: dette er en vigtig kilde til jern, og det anbefales at du vælger enten kyllingelever eller svinelever – der netop indeholder langt mere jerne end f.eks. okselever.
  • Mørkt kyllinge- eller kalkunkød: ved at vælge de mørke dele af disse to prægtige fugle, så vil du nu være med til at give dit barn en langt højere jerndosis end med de hvide kød – der typisk indeholder ca. 40% mindre jern.

5. Huskeregler:

Sidst men ikke mindst, så bør du også følge de følgende tommelfingerregler:

  • Lad være med at servere stegt kød før dit barn har vænnet sig 100% til at spise kød.
  • Hvis du steger kød til dit lidt ældre barn, så skal det altid være gennemstegt for at deres sarte maver kan håndtere det
  • Hold dig langt fra forarbejde kødprodukter, der typisk er smækfyldt med skadelige konserveringsmidler og kemikalier – og ofte ganske lidt decideres kød.
  • Genopvarm ikke dit kød mere end én enkelt gang.