Børn i det danske velfærdssamfund tilbringer som bekendt en god portion af deres hverdag i en eller anden form for dagsinstitution – og det hele begynder faktisk fra en temmelig ung alder. Men hvad er så den rigtige alder for dit barn at starte i første dagsinstitution – eller skole, hvis der er tale om et lidt ældre barn? Selvom der ikke findes et 100% entydigt svar på dette spørgsmål, så vil vi nu godt vove pelsen på at komme med et svar alligevel – lige fra vuggestue til folkeskole.
1. Vuggestuen – den første daginstitution
Selvom coronavirus har vendt hele verden på hovedet – inklusiv landets daginstitutioner – så har tendensen de seneste år klart været, at forældre vælger at sende deres børn i vuggestue tidligere i sammenligning med tidligere generationer. Grunden til dette er ofte, at forældrene af økonomiske eller karrieremæssige årsager vælger at vende tilbage til arbejdet efter barselsorloven. Faktisk vælger langt de fleste danske forældre at sende deres børn i vuggestue inden barnet er fyldt 1 år, hvoraf størstedelen tager dette skridt når barnet er mellem 10-12 måneder. Dog har mange af landets daginstitutioner med vis bekymring bemærket, at der er sket en voldsom stigning i antallet af børn på blot 6-9 måneder der begynder i vuggestue. Og denne tendens er desværre ikke helt uproblematisk. Et mindre barn har nemlig behov for langt mere omsorg og opmærksomhed end et lidt ældre barn. Der er med andre ord tale om flere bleskift, flere putninger og ikke mindst flere måltider med de yngre børn. Af denne grund føler mange dagsinstitutioner sig ganske enkelt underbemandet til at kunne tackle samtlige børn i stuens nødvendige behov. Så set i dette lys vil vi klart anbefale, at du venter indtil din baby er fyldt mindst 1 år før han/hun sætter foden i vuggestuen.
2. Børnehaven – næste stop på rejsen
Børnehaven er næste stop på dit barns institutionelle rejse, og er således et nyt og spændende kapitel i livets roman. Og i modsætning til vuggestuen, så vælger folk i dag at sende deres børn i børnehave omtrent på samme tid som for 20-25 år siden – nemlig omkring 3-års alderen. Dog afhænger dette i høj grad af om det pågældende barns er tilstrækkeligt modent, og klar til at træde ind i børnehaven for at få et sæt nye udfordringer under bæltet. Der er desuden ofte også venteliste på børnehavepladserne, hvilket desværre også kan forsinke processen i en kortere eller længere periode.
3. Skolen – sidste stop inden arbejdsmarkedet
Efter vuggestuen og børnehaven er et afsluttet kapitel, så skal det naturligvis til sidst handle om dit barns nye skole. Og her vil de fleste forældre typisk vælge at sende deres børn i 0. klasse, når barnet er omtrent 6 år. når dette så er sagt, så er det dog muligt at sende barnet i folkeskolen allerede fra det år, hvor barnet bliver 5 år – og i sjældne tilfælde allerede fra 4 år og 10 måneder, hvis der er tale om et usædvanligt modent barn .
Afslut muligvis din læsning ved at læse mere om de officielle retningslinjer på Børne- og Undervisningsministeriet.