Spædbørn og søvn: 6 ting du skal være opmærksom på

Nattesøvnen er nok en af de allermest udfordrende aspekter man som ny forælder skal forberede sig på. det drejer sig nemlig 100% om spædbarnets søvnrutine, og i langt mindre grad din egen. Uanset om du skulle være så heldig at blive velsignet med uafbrudt spædbarn søvn eller en baby der vågner adskillige gange pr. nat, så er der 6 ting som du helt bestemt bør blive opmærksom på, når det kommer til din nye babys søvn. læs videre her, og bliv en smule klogere.

1. Dit spædbarn vil sove utroligt meget de første dage

Det er altid vigtigt at huske at dit spædbarn er nyankommet til verden direkte fra din rolige mave, og derfor naturligt har behov for at tilvænne sig den ydre verden. Dette kommer især til udtryk i dit spædbarns søvn, der ofte vil opfylde en stor del af døgnet – faktisk helt op til 20 tyve timer om dagen. Faktisk sover nyførdte børn så meget, at de til tider endda vil tabe sig en smule i vægt. Dog vil dit spædbarn gradvist (og overraskende hurtigt) begynde at vænne sig til at være vågen i længere perioder ad gangen.

2. Lad ikke dit nyfødte spædbarn være vågen mere end 45 minutter ad gangen

Alle spædbørn har brug for rigeligt med søvn, så det er derfor rigtigt vigtigt at du ikke holder dit barn vågent i al for lang tid ad gangen. Faktisk anbefaler vi at du i den første tid på hospitalet forsøger at få dit barn til at sove hver eneste time – og så må familien desværre våbne sig med tålmodighed imens.

3. Spædbarnets søvn er ikke en regelmæssig søvn

Efter ni måneder i din mave er der bestemt ikke noget at sige til, at dit spædbarn kan blive en smule forvirret mht. nat og dag. Dette vil således oftest betyde, at dit spædbarns søvn ikke følger den almindelige døgnrytme de første 8 uger. Det eneste du her kan gøre, er at våbne dig med tålmodighed indtil babyens nattesøvn bliver en smule mere regelmæssig.

4. Spædbørn sover kort og vågner let

Spædbørns søvn er desuden karakteriseret af en overværgt af REM-søvn, hvilket (desværre for dig) betyder at der blot skal ganske lidt støj til før de vågner op. Desuden vil de fleste babyer typisk ikke sove uafbrudt i 7 timer, men i stedet vågne adskillige gange. Og ja; her skal du igen væbne dig med tålmodighed. Det er nemlig typisk blot tale om en midlertidig periode.

5. Sørg for at dit spædbarn altid sover på ryggen

Det næste punkt er i sig selv mere end tilstrækkelig grund til at holde enhver forælder vågen hele natten. Videnskaben har nemlig påvist, at hvis et spædbarn sover på maven, så vil risikoen for pludselig spædbarnsdød forøges. Så du skal for din babys og egen skyld altid sørge for at lægge dit spædbarn på ryggen, når det sover.

6. Dit spædbarn vil nu være klar til en normal søvnrytme.

Heldigvis er den første vanskelige tid hurtigt overstået. Du kan nemlig efter blot 2 måneder begynde at træne dit barn i at sove om natten, og blot reducere søvnen i dagstimerne til en enkelt middagslur først på eftermidagen.